Головне управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації
Неділя, 05.05.2024, 15.49.12
Вітаю Вас Гість | RSS




У Львові відзначили 50-річчя Воєнно-стратегічної операції "Анкадир" в період Карибської кризи 1962 року
1 січня 2012 року відзначили 103-ю річницю від дня народження С.Бандери.
Відбулась 5 звітно-виборча конференція Львівської обласної організації ветеранів
Відбулось засідання міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв воєн та політичних репресій
До сімдесятиріччя „Указу про переселення німців Поволжя”
Відбулося засідання Ради голів громадських об’єднань нацменшин Львівської області
20 червня відбулась нарада з відзначення Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Другої світової війни в Україні 22 червня
У c.Пикуличі (Республіка Польща) відбулось традиційне щорічне Свято української національної пам’яті.
18 червня, у селі Зашків відбувся молодіжний фестиваль «Зашків-2011», присвячений 120-ти річчю з дня народження полковника Євгена Коновальця
Висловлюємо співчуття з приводу смерті Президента Товариства „Ческа беседа у Львові” світлої пам’яті Євгена Топінки



Головна » 2009 » Травень » 8 » 7 травня відбулася науково-практична конференція «Друга світова війна: крізь призму подолання стереотипів»
11.21.36
7 травня відбулася науково-практична конференція «Друга світова війна: крізь призму подолання стереотипів»
7 травня у сесійній залі Львівської обласної ради пройшла науково-практична конференція на тему: «Друга світова війна: крізь призму подолання стереотипів». Організувало конференцію Управління з питань внутрішньої політики Львівської облдержадміністрації. Участь у роботі конференції взяли молоді науковці з Ради молодих вчених Національного університету «Львівська політехніка», Центру дослідження визвольного руху, представники ветеранських організацій, історики та військові, а також журналісти, партійці, Генеральний консул Російської Федерації у Львові Є.Гузєєв. 
Під час пленарного засідання виступили Ігор Держко – заступник голови ЛОДА з питань внутрішньої політики та гуманітарної сфери та Микола Литвин – доктор історичних наук, професор з Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України. 
На конференції вдалося досягти головної мети – толерантного сприйняття різних позицій щодо трактування подій Другої світової війни, розкрити цілу низку актуальних й досі тем, акцентувати на некомпетентності й жорстокості тогочасних воєначальників Червоної армії, дії яких часто спричинялися до абсолютно невиправданих втрат особового складу. На останньому особливо акцентував генерал, професор кафедри тактики Львівського інституту Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Ігор Рєпін, який виступив з доповіддю на тему «Результати стратегічного наступу військ Червоної армії на території Західної України у серпні-жовтні 1944 р.» 
 «Питання української державності на початку Другої світової війни» висвітлив доцент кафедри історії, теорії та практики культури Національного університету «Львівська Політехніка», кандидат історичних наук Ігор Гаврилів. Професор, член Ради Всеукраїнського об'єднання ветеранів Іван Головацький детальніше зупинився на радянсько-німецьких угодах та їх ролі у початку Другої світової війни.  
Ярослав Гірник голова Львівського обласного відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів поділився власними спогадами про початок радянсько-німецької війни й розповів про свідчення інших очевидців.  
Обговорили на конференції й питання служби українців у німецьких збройних силах. Ігор Федик заслужений вчитель України, історик, акцентував, зокрема, на безпідставності звинувачень дивізії «Галичина» у знищенні цивільного населення, а також на тому, що часто в історичній літературі некомпетентні історики відносять до «пособников Гитлера» навіть українських січових стрільців та військові формування Карпатської України.
Серед доповідей молодих науковців можна виділити Руслана Забілого - співробітника Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України, директора Центру визвольного руху, який розповів про «Проблеми дослідження історії німецько-радянської війни та її сприйняття в українському суспільстві», Марту Гавришко – аспірантки кафедри нової та новітньої історії Львівського національного університету імені Івана Франка, яка детальніше зупинилася на «Реакції українців Галичини на початок німецько-польської війни (1939 р.)».
Учасники конференції, які не виступали з доповідями, активно долучалися до дискусії навколо їх обговорення.  
Син легендарного командувача УПА Романа Шухевича Юрій Шухевич акцентував на подвійних стандартах радянської пропаганди щодо питання колабораціонізму та навмисного перебільшення радянськими істориками факту співпраці саме українців з нацистами, а також на наслідках комуністичної ідеології, яка спричинилася в історичному аспекті, зокрема, й до того, що сьогодні часто можна спостерігати неповагу до могил полеглих солдат незалежно від того у яких арміях вони воювали. «Галичани завжди толерантно ставилися до таких питань, поважали пам'ять полеглих», - резюмував Юрій Шухевич.  


Категорія: Новини управління | Переглядів: 1541 | Додав: uvp-loda




Програма урочистостей з нагоди відзначення 68-ї річниці створення УГВР
У Львові відбудуться заходи з нагоди 50-річчя Воєнно-стратегічної операції «Анадир»
Програма проведення урочистих заходів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та відзначення 23-ї річниці в
Програма заходів з вшанування пам’яті Ольги Басараб
Програма заходів з нагоди Дня Соборності та Свободи України, 93-ї річниці проголошення Акта злуки УНР і ЗУНР

Погода в Україні



Сайт розроблено:© Онисько Б.